Партньорът ми се промени. Има ли бъдеще връзката ни?
лалета

Date

Когато партньорът ни се промени, един от най-трудните моменти е да запазим себеуважението си и да поддържаме отворена комуникация.

Това са двата най-важни стълба, които дори и в кризисни моменти, правят връзката устойчива. 

Себеуважение

Когато забележим промяна в другия, много бързо чувството за отхвърляне провокира не само обвинение към него, но и към самите нас. Можем бързо да пропаднем в заешката дупка, където колкото повече обвиняваме себе си, толкова повече се отдалечаваме от партньора си. Това още повече понижава самооценката ни, а ниската самооценка оцветява всеки един аспект от живота ни негативно.

Самообладанието в такъв момент може да спаси връзката. Дай си време и приеми, че промяната в партньора невинаги е твоя заслуга. Дай пространство на партньора си да премине през трудния стадий без да си създаваш очаквания, че ти трябва да спасиш връзката. Прибързаността може само още повече да отблъсне някого, когато той се намира на кръстопът. 

Заеми се с това да запълниш собствената си чаша. Приоритизирай онова, което те кара да се чусвстваш добре в кожата си. Това ще ти даде емоционална и ментална стабилност и яснота. Остани добронамерен и покажи вяра в партньора си и връзката ви. 


Отворена комуникация 

Комуникацията в тези трудни периоди обикновено се изчерпва с критика и нападки към другия, че се е променил, че не полага усилия, че се е затворил в себе си, че не прави достатъчно. Вместо това, хората забравят, че критиката е проекция на страха да не бъдеш приет. Когато критикуваме, то е, за да прикрием собствената си несигурност от това да бъдем себе си и да позволим известна уязвимост. 

Използвай своята чувствителност, за да върнеш искрата. Спомни си колко интимност е създавало това да споделиш страховете си в началото. Хората, които се разделят, често правят най-искрените си споделяния едва когато вече са сложили край. Казват най-силните думи и често чуват “Ако знаех, че се чустваш така…”


промени-в-партньора-блог-яна-кръстева-психология

Както себеуважението, така и комуникацията буквално могат да спасят връзката. Но понякога не само другият се е променил, а и самите ние без да осъзнаваме. Когато сме достатъчно смели отново да изберем партньора си, отново да изберем точно тази връзка, да изберем и новостите в себе си, тогава победата е обща. 

Но ако се чудиш, кои промени можеш и си струва да приемеш, и кои – не, е време да поговориш с някого.  Да си зададеш въпроси, чиито отговори ще ти дадат яснота не само за бъдещето на връзката, но и за твоите ценности и потребности.

 

"We don’t marry one person as much as we marry one version of a person. But accepting the person a partner may become can be more challenging."

Facebook
LinkedIn
Threads

More
articles